Размери на мъжка риза

Мъжките ризи и размерите им


За да купите съвършената за вас риза трябва да знаете как да определите размера си. Моля, внимателно да прочетете обясненията по-долу, за да сте сигурни в избора си на модела и размера риза който поръчвате. Ако измерите параметрите на собственото си тяло и ги съпоставите с таблицата със сигурност ще улучите размера си за риза от първия път. Моля използвайте шивашки метър който е от мек материал и следва свободно извивките на тялото.

Ако нямате такъв използвайте шнур, въженце или здрав конец. Снемете дължините или обиколките от началото на въженцето като внимателно отбележите края им. После измерете с ролетка или какъвто и да е метър дължината на взетата мярка.


Тази таблица показва как най-популярното оразмеряване на ризи, според обиколката на врата, се съпоставя към мерките на други части от тялото, важни за конструкцията и красотата на ризата.

 

Размер на риза според обиколката на врата

Най-разпространеното оразмеряване на ризи е според обиколката на врата. В България, както в континентална Европа, тя се измерва в сантиметри. Размерът се снема в най - широката част на врата, на нивото на адамовата ябълка. Препоръчваме да вземете риза с 0,5 до 1,0 сантиметър повече от реалната обиколка на врата. Например, ако обиколката ви е 40 см трябва да си поръчате риза размер 41. Размерът на яката е в закопчано състояние.

Много хора имат ризи само с буквен размер, популярен в САЩ, който не е толкова точен, колкото европейския. За да улесним определянето на размера в сантиметри, сме се опитали да съпоставим буквените US размери със сантиметровите EU размери. Моля, имайте предвид, че най-точният начин да определите размера си, е да снемете всяка една от мерките описани в таблицата и да ги съпоставите със стойностите вписани в нея.

 

Размер на риза според гръдната обиколка

Размерът на гръдната обиколка се взима в най-широката част на гръдния кош, точно под мишниците на нивото на самите гърди. Отпуснете добре раменете и гърба си. Внимателно измерете обиколката си и намерете съответстващият размер риза в таблицата. Ред "гръдна обиколка" показва обобщената средна стойност на която отговаря EU размера. Редът "допустими граници" показва от колко до колко сантиметра трябва да е вашата обиколка, за да може да се определите в съответния размер. Редът "гръдна обиколка на риза" показва колко е широка закопчаната риза в областта на гърдите за всяка една от трите кройки. Според вашето желание за удобство при носене на ризата може да подберете съответния размер и кройка.

 

Размер на риза според обиколка на талията

Размерът на талията се взима в най-широката част на коремната област в отпуснато състояние. Мястото обикновено е на нивото на пъпа, малко над хълбоците.

Внимателно измерете талията си и намерете съответстващия размер риза в таблицата. Обикновено при седене или други пози на стоене размера в областта на талията се увеличава с няколко сантиметра. Затова при различните кройки има различни граници на комфорт. Редът "обиколка на талията" показва обобщената средна стойност на която отговаря EU размера. Редът "талия при различни кройки" показва колко е широка закопчаната риза в областта на талията за всяка една от трите кройки.

Според вашето желание за удобство при носене на ризата може да подберете съответния размер и кройка.

 


Размер на риза според ширина на гърба


Ширината на гърба се измерва в най-широката гръбна част на торса без раменете. Обикновено това е мястото в областта на мишничните цепки при спуснати покрай тялото ръце. При различните кройки, стойността на този размер не се променя, затова е важно да се вмествате в него. Внимателно измерете ширината на гърба си и намерете съответстващия размер риза в таблицата.

 


Размер на риза според дължината на ръкава


Дължината на ръкава се снема от горната страна на ръката, като се започне от горната извивка на рамото (ръба на ключицата) и се стига до втората става на палеца. Мери се по този начин, за да се осигури удобство и достатъчна дължина на ръкава при вдигане и свиване на ръцете. Когато маншетът е закопчан, ръкавът стои около китката и съчетава удобството с елегантност.

 


Размер на риза според дължината

Дължината на нашите ризи се снема откъм гърба. Размерът започва от горния край на столчето, на което е зашита яката, и стига до долния край на ризата. Или ако ризата е облечена, а яката закопчана и сгъната, се измерва цялото разстояние от ръба на сгъвката до края на гърба на ризата.

Ризи Wellman са с по дълъг гръб от предниците и с елегантна извивка под хълбоците, за да стоят красиво както извън, така и в панталона ни, без да се разгащва при най-малкото движение или сядане. Измерете дължината на трупа и подберете желания размер.


Размер на риза според обиколка на китката и маншета


Размерът на обиколката на китката трябва да е по-малък от този на маншета в закопчано състояние. В таблицата са описани стойностите на средните съотношения при различните размери. Ако маншета ви е широк, може да преместите копчето колкото ви е необходимо. Размерите на маншета в таблицата се отнасят за цялата му дължина в разкопчано състояние.